Bereiken hoogste punt 28 april 2012

Onstwedde stond op donderdag 28 april in het teken van een mijlpaal: het hoogste punt van de in aanbouw zijnde MFA De Bast werd bereikt. Wethouder van de gemeente Stadskanaal, Johan Hamster, en vertegenwoordiger van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs, Gerard van Vliet, bezegelden de prestatie van het bouwteam door de Nederlandse vlag naar de top van het gebouw te hijsen.

Oude talenten geven nieuwe talenten een kans

Wethouder Johan Hamster benoemde het belang van talent bij de totstandkoming van dit bijzondere gebouw. "Vanuit de toekomstige gebruikers, niet alleen de docenten en leerlingen, maar ook de andere inwoners van Onstwedde, hebben mensen met visie en talent gewerkt aan het ontwikkelen van dit concept", aldus de wethouder. " En met dit concept heeft men op het juiste moment bij de overheid aangeklopt." De verwachtingen zijn nu ambitieus: de MFA zal een landmark vormen voor het dorp en kan misschien zelfs concurreren met de Juffertoren als kenmerkend gebouw voor het dorp. Ook wordt verwacht dat het gebouw bijdraagt aan de sociale samenhang. MFA De Bast moet een ontmoetingsplek vormen en talenten de kans geven om zich te ontwikkelen. "De leerlingen die hier straks onderwijs zullen volgen, zullen over 20 jaar hun eigen visie hebben. En zo geven met dit gebouw de oude talenten aan nieuwe talenten een kans voor ontwikkeling", besluit Johan Hamster.

Gerard van Vliet, vertegenwoordiger van de scholen die het gebouw straks gaan gebruiken, nam vervolgens het woord. Zijn vraag was wanneer gesproken kan worden van 'het hoogste punt bereiken'? "Het gaat nu natuurlijk om het gebouw, maar uiteindelijk zal het moeten draaien om leerlingen die werken, leerlingen die excelleren", legt Van Vliet uit. Dát is voor het onderwijs een streven én een hoogtepunt. Onderzoek wijst uit dat binnen dit unieke gebouw de vormgeving en de inrichting alles in zich hebben om tot succesvol onderwijs te komen. De doorgaande leerlijn en de aansluiting tussen het primair en voortgezet onderwijs hebben alle aspecten die bijdragen aan een goede relatie met de leerlingen, goede samenwerking tussen alle docenten en optimaal klassenmanagement. "Met goed samenwerken brengen we het onderwijs zo naar een hoger plan. Het is uniek voor Nederland, en we mogen trots zijn op het onderwijsconcept én op de MFA. Het is een geweldige ontwikkeling voor onze regio", stelt Van Vliet resoluut.

De doorgaande leerlijn uniek voor Nederland

In Onstwedde komt dus een school die uniek is in Nederland. Voor leerlingen vanaf 2 tot 17 jaar wordt een doorgaande leerlijn aangeboden. De doorlopende leer- en zorglijn voor leerlingen van 2 tot en met 17 jaar maakt De Bast een unieke school in Nederland. Het primair en voortgezet onderwijs zijn op elkaar afgestemd en de verschillende units, gebaseerd op de leerjaren, vinden elk hun eigen herkenbare plek. De naam van het gebouw, De Bast, weerspiegelt de bescherming van deze leerlijn van peuterspeelzaal tot pubertijd. Het complete team waarborgt samen de ontwikkeling en het behoud van een veilige leeromgeving, de juiste faciliteiten, optimalisatie van expertise en optimale afstemming tussen leerkrachten en vakken.

Foto: de heer Wolfs, Onstwedde Online

  1. Beeldmateriaal
  2. Links
  3. Contact

MFA de Bast - Onstwedde